Yüz tanıma alanındaki yapılan çalışmalarda alınan başarıların neticesinde yüz tanıma teknolojisi son yıllarda büyük atılım göstermiştir. Yüz tanıma teknolojisi ile kart kaybetme, şifre unutma gibi sıkıntılar tamamen ortadan kalkmış ve kullanıcılar için büyük bir kullanım kolaylığı sağlanmıştır.
İnsanların ellerini bir okuyucuya yerleştirmeleri ya da gözleriyle bir tarayıcıya bakmak zorunda olmaları yerine yüz tanıma sistemi belirlenen alanlarda kişilerin resmini sessizce çeker. Hiçbir engelleme ya da gecikme olmamakla beraber şahıslar çoğu zaman durumun farkında bile değildir. Gözetlendiklerini ya da özellerine girildiklerini düşünmezler.
Yüz tanıma sistemi bir dijital video kamera ile bir kişinin yüz görüntülerini analiz eder. Gözler, burun, ağız ve çene kenarlarındaki mesafeler de dahil olmak üzere bütün yüz yapısını ölçer. Bu ölçümler bir veritabanında saklanır ve bir kullanıcı kamera önüne geldiği zaman yapılacak karşılaştırmalar için kullanılır.
Her yüz farklı karakteristik özelliklere sahiptir. Her insan yüzü yaklaşık 80 düğüm noktasına sahiptir. Yüz tanıma teknolojisiyle gözler arasındaki mesafe, burun genişliği, göz çukurlarının derinliği, elmacık kemiklerinin şekli, çene hattının uzunlukları vs. ölçülür.
Nasıl Çalışır?
Aşağıdaki dört aşamalı süreç biyometrik sistemlerin işleme şeklini gösterir.
Yakalama : Fiziksel veya davranışsal numune kayıt sırasında sistem tarafından yakalanır.
Çıkarım : Benzersiz veri örnekten çıkarılır ve bir şablon oluşturulur.
Karşılaştırma : Daha sonra şablon yeni bir örnekle karşılaştırılır.
Eşleme : Sistem daha sonra yeni örnekten alınan özelliklerin eşleşip eşleşmediğine karar verir.
Kullanıcı 50-60 cm mesafeden kameranın karşısında durur. Sistem kullanıcının yüzünü bulur ve eşleştirme işlemine başlar. Yüzünün pozisyonuna göre kullanıcının yer değiştirmesi ve yeniden deneme yapması gerekebilir. Sistem genellikle 5 saniyeden kısa bir sürede karar verir.
Kullanımı
Şu anda terör suçlarının önlenmesi bakımından potansiyel bir araç olarak kullanımı destek kazanırken, yüz tanıma sistemi halihazırda pek çok kolluk kuvveti tarafından kullanılmaktadır. Kullanıcı kimliğini doğrulama amaçlı bilgisayar ağları ve atmler tarafından kullanılacak olan yazılım geliştirilmiştir.
Değerlendirme
Yüz tanımanın en güçlü pozitif yönlerinden birisi de yayılmacı olmamasıdır. Kullanıcı 50-60 cm mesafeden kısa bir süre kameraya bakarak doğrulama ya da kimlik belirleme işlemini gerçekleştirir.
Yüz tanıma sistemini aldatmak da güçtür. Sakal, bıyık, gözlük ve makyajla kolay kolay gizlenemeyecek yüz hatlarını başarıyla karşılaştırır.
En ideal çözüm
Bütün bu anlatılanlar ışığında yüz tanıma sisteminin pek çok kamusal alan için uygun olduğunu söyleyebiliriz. Yüz tanıma sistemi şuralarda kullanılabilir:
Havaalanları ve İstasyonları
Şirketler
Nakit Noktaları
Stadyumlar
Toplu Taşıma
Finansal Kurumlar
Devlet Daireleri
Her Türlü İş Alanı.
Aynı şekilde yüz tanıma sistemlerinde de yüz tanıma teknolojisine paralel olarak gelişim kaydedilmektedir. Gerek yüz tanıma cihazlarının hız, kapasite ve doğruluk payındaki gelişme, gerekse de gittikçe düşen yüz tanıma cihazı fiyatları işletmeler için yüz tanıma sistemlerini cazip kılmıştır.
Kart okuyucu sistemlerde kişilerin kartlarını bir başkasına vermesi veya kaybetmesi gibi durumlar söz konusu olabiliyorken yüz tanıma sisteminde böyle bir durum mümkün değildir. Parmak izi okuyucu sistemlerde ise bazı sektörlerde parmak izi okutma konusunda sıkıntılar yaşanıyor, metal sanayi veya kimyevi maddelerin kullanıldığı işletmelerde personellerin ellerindeki tahriş veya kimyasal madde atıkları okumayı güçleştiriyor sistem tam randımanla çalışamıyordu. Yüz tanıma sistemi ile tüm bu olasılıklar ortadan kalkmış, daha güvenli daha kullanışlı geçiş kontrol ürünleri hizmetinize sunulmuştur.
Yüz tanıma sistemleri yazılım yardımıyla kişinin yüz bilgisini veri olarak alan ve bu yüzün kime ait olduğunu belirleyen sistemlerdir. Başarılı bir yüz tanıma sisteminin matematiksel bir model olarak tanımlanabilen yapay bir öğrenme metodu vardır. Bu matematiksel modelde yüzün karakteristik özellikleri yazılımın girdi parametreleridir. Her kişinin yüz karakteristik özellikleri birbirinden farklıdır. Bu farklılıkları yapay olarak öğrenebilen bir sistem görmediği yüzleri de doğru olarak birbirinden ayırt eder. Biyometrik uygulamalarda çok fazla kişinin birbirinden ayırt edilmesinin çok kısa sürelerde yapılması istendiğinde karşılaştırma için yüz ID bilgisi de verilir. Bilgisayarların verilen yüzün gerçekten de o kişiye ait olup olmadığının belirlenmesi istenir. Yüz karakteristik girdisi tarama işlemine tabi tutulmadan sadece karşılaştırma işlemiyle verilen yüzün gerçekten de o kişiye ait olup olmadığı belirlenir.
Yüz tanıma teknolojisi iki veya üç boyutlu olarak iki kategoriye ayrılır. 3D ve 2D olarak adlandırılan bu teknikleri ayıran kullandıkları boyut sayısıdır. 2D teknolojisi karakteristik yüz verilerini iki boyuta indirgeyerek düzlemsel olarak belirlenen şablonlara eşleme şeklindedir. Oysa gerçekte 3 boyutlu olan yüz verilerini iki boyuta indirgemek kısmi olarak bilgi eksikliğine neden olur. Ayrıca iki boyutlu yüz tanıma performansında çevre ışığı, yüz mimikleri etkili olur. Oldukça karmaşık algoritmalara sahip olan 3D teknolojisi bu olumsuz etkilerin dışında sağlam bir yüz tanıma algoritmasına sahiptir. Görüntüleri üç boyutlu olarak değerlendirir. Fakat bu karmaşık cihazlar daha fazla depolama alanına ve hızlı işlemcilere gerek duymuşlardır. Bu yüzden ilk zamanlarda gelişmiş kamera sistemleri ve hızlı işlemcilere sahip bilgisayar sistemleri olarak tasarlanmışlardır. Bu yüzden de yüz tanıma sistemleri karmaşık ve pahalı olmuşlardır. Gelişen teknoloji yüz tanıma algoritmaları üzerine çalışan firmaların hız ve depolama kapasitesi problemlerini çözmesine neden olmuştur. Yüz tanıma sistemlerinin ihtiyaç duydukları gelişmiş, hızlı ve yüksek kapasiteli bilgisayarlar sayesinde görüntü işlemeye dayalı algoritmalar gömülü (embeded) sistemler de uygulanabilir hale gelmiştir.
Günümüzde işletmelerin personel devam kontrol, access kontrol, yemekhane kontrol sistem ihtiyaçlarında yüz tanıma cihazları etkin olarak kullanılmaktadır. ART Elektronik; yüz tanımalı personel devam kontrol, yüz tanımalı geçiş kontrol, yüz tanımalı yemekhane kontrol çözümlerinde bu gelişmiş cihazları diğer biyometrik sistemlere alternatif olarak kullanmaktadır.
Yüz tanıma ve tarama sistemiyle ilgili detaylı bilgiyi yüz tanıma ana sayfamızda bulabilirsiniz. İnceleyin.
< Yüz Tanıma Sistemleri Ana Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız.